perjantai 16. maaliskuuta 2012

Titanic / Viimeinen ateria ja ruokalista


Kuukautta vajaa 100 vuotta sitten tapahtui kuuluisa Titanicin haaksirikko.

Tapahtuman muistoksi (ja kassavirtojen kasvatukseksi) kortensa kantavat
 kekoon ohjaaja James Cameron tuodessaan teattereihin elokuvan Titanic
3D-versiona sekä minä itse perehtyessäni aiheeseen joka itseäni kiinnostaa.

Omia varojani tämä kirjoitus ei ikävä kyllä nosta!

Ihmisten viimeiset hetket kantavat usein myytillistä hehkua.


Silloin kun kyseessä on tunnettu tarina jossa on poikkeuksellista
loistoa ja traagisuutta, kiinnostavat yksityiskohdatkin.

Juuri erilaiset yksityiskohdat luovat tarinaan syvyyttä ja vaikka en
 nyt perehdy kuuluisimpiin Titanicilla sammuneisiin ihmiskohtaloihin,
perehdyn kuitenkin aiheeseen joka erittäin läheisesti kosketti jokaista
 laivalla ollutta ja jolla on yhtymäkohtansa myös meihin.

Ruoka.

He söivät, me syömme ja me kaikki kohtaamme
 jonain päivänä oman viimeisen ateriamme.

Yleensä tarkat tiedot kunkin viimeisesta ateriasta eivät jää historian sivuille
 muistiin mutta kun kyse oli oman aikansa suurimmasta ja loisteliaimmasta
höyrylaivasta on asia tietenkin aivan toinen.

Seuraavaksi jatkoa viimeiset ateriat-sarjalleni vaikken
arvannutkaan että aiheestä löytyisi näin paljon kirjoitettavaa.


Siispä, sata vuotta sitten.

 Kun huhtikuun neljännentoista päivän ilta koitti, nautittiin
 Titanicilla hyvin monenlaisia ja erilaisia aterioita. 

Ensinnäkin joukko huomattavan varakkaita matkustajia
 illasti suljetussa tilaisuudessa laivan á la carte-ravintolassa.
Aterian on sanottu olleen suurenmoinen.

*
Samaan aikaan ensimmäisen luokan illallissalongissa nauttivat kymmenen ruokalajin
 ateriastaan muut superrikkaat ja etuoikeutetut. Puitteet olivat upeimmat mitä rahalla
sai, ja syystä, olivathan he maksaneet tästä yhdestä matkastaan nykyrahassa 95.000
euroa ja halusivat rahalleen vastinetta.

*
Toisaalla toisen luokan illallissalongissa budjettimatkustajat nauttivat upean
ateriansa aavistuksen vähemmällä kimalluksella höystettynä mutta yhtäkaikki
 varsin kauniisti katetussa ympäristössä.

*
Alempana, F-kannella viimeisen ateriansa söivät kolmannen luokan matkustajat.
 Hekin saivat osansa upouuden laivan loistosta sillä vaikka ruokailutilat olivat
 spartalaiset olivat ne kuitenkin siistit ja ruoka oli hyvää.

*

Näistä neljästä erilaisesta ruokalistasta tunnemme nyt vain kaksi.

Onneksemme toinen säilyneistä ruokalistoista kuvaa ensimmäisen luokan ateriaa.

Tätä juhlallisemmaksi ei viimeinen ateria enää voi tulla.


* Ensimmäinen ruokalaji *

Piti sisällään valikoiman erilaisia alkupaloja sekä ostereita.



* Toinen ruokalaji *

Consomme olga ja Cream of barley.

Consomme Olga oli portviinihöystettyyn, kirkkaaseen
vasikanliemeen valmistettu keitto johon oli lisätty vihannessuikaleita,
vaahdotettua munanvalkuaista sekä raakojakampasimpukoita.

Cream of barley taas kermainen ohranjyviä
sisältänyt tuhdimpi keittovaihtoehto.



* Kolmas ruokalaji *

 Haudutettua lohta
Hollandaisekastiketta
 Kurkkuja


* Neljäs ruokalaji *

Sisäfilettä "Lili"
 Paistettua kanaa lyonilaisittain,
Kesäkurpitsaa




* Viides ruokalaji *

Lammas minttukastikkeessa
Paahdettu kananpoika omenakastikkeella
Naudan ulkofilettä
Muotoillut chatenau-perunat
Vihreitä herneitä
Porkkanoita kermassa
Keitetty riisi
Parmentier-perunat
Uudet perunat









* Kuudes ruokalaji *

Punssi 'romaine'

(Sitruunamehua, rommia ja shamppanjaa marenkivaahdolla)


* Seitsemäs ruokalaji *

Paistettua viiriäistä ja krassia


* Kahdeksas ruokalaji *

Kylmä parsavinaigrette


* Yhdeksäs ruokalaji *

Hanhenmaksaa,
 selleriä


* Kymmenes ruokalaji *

Waldorfin vanukas
Persikoita chartreusehyytelössä
Suklaa- ja vaniljatuulihattuja
Jäätelöä ranskalaisittain





* Aterian jälkeen *
 
Juustoja ja tuoreita hedelmiä.
Portviiniä.
Kahvia ja sikareita,
 Tislattuja alkoholeja.





(Ensimmäisen luokan ruokasali)


Ensimmäisen luokan päivällisastioita

Kuvia Titanicin esineistön nostosta

3 kommenttia:

  1. Tiedätkö järjestetäänkö Suomessa Titanic illallista 14.4?

    VastaaPoista
  2. Ainakin Kouvolassa Ravintola Olessa on tälläinen harvinaisuus tarjolla :)

    VastaaPoista
  3. En ole aikaisemmin huomannut näitä kommentteja mutta onneksi kysymykseen onkin tullut vastaus :) Titanic-illallisia järjestetään maailmalla lähes vuosittain, on mukava tietää että sellainen on myös suomessa järjestetty.

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi ❤️